ZAKŁADY MIĘSNE "ŚWIDERSCY" KAZIMIERZ ŚWIDERSKI zrealizował projekt dofinansowany z Funduszy Europejskich pt. „Opracowanie nowych wysokobiałkowych produktów na bazie mięsa wieprzowego wytwarzanych w sposób naturalny” Celem projektu było opracowanie wspólnie z SGGW nowych produktów (wędlin) na bazie mięsa wieprzowego wytworzonych w sposób naturalny cechujących się zwiększonym udziałem białka poprzez dodanie osocza krwi wieprzowej. Projektowane produkty mięsne wytwarzane są z mięsa wieprzowego uzyskanego z chowu kontrolowanego, zapewniającego zwierzętom dobrostan. Wędliny produkowane są metodami chroniącymi wartość odżywczą, bez użycia barwników, emulgatorów i innych dodatków do żywności uważanych za niebezpieczne dla zdrowia Opracowane rozwiązanie cechuje się na uzyskaniu unikalnych cech odżywczych nowych wędlin, które charakteryzują się zmniejszoną w porównaniu do wędlin wyprodukowanych drogą komercyjną kalorycznością (mniejsza podaż energii z tłuszczów oraz cukrów prostych i dwucukrów, na rzecz zwiększonej podaży energii z białek). CAŁKOWITA WARTOŚĆ PROJEKTU: 5 161 408,00 PLN Dofinansowanie projektu z UE: 3 640 919,50 PLN
|
![]() |
![]() |
|